De verleden tijd en het voltooid deelwoord

App icon van de app "De verleden tijd en het voltooid deelwoord"

In deze app leer je Nederlandse werkwoorden vervoegen in de verleden tijd en het voltooid deelwoord. In het Nederlands kennen we regelmatige werkwoorden (ook wel zwakke werkwoorden genoemd), sterke werkwoorden (ook wel klankveranderende werkwoorden genoemd) en onregelmatige werkwoorden. De app bestaat uit de volgende vier delen:

  • Leren vervoegen van zwakke werkwoorden volgens de kofschiptaxi-regel.
  • Sterke (en onregelmatige) werkwoorden automatiseren.
  • Het voltooid deelwoord
  • Toetsen

In totaal bevat de app 44 oefeningen waarin in totaal 2000 vragen zijn verwerkt. De sterke en onregelmatige werkwoorden kun je het beste uit het hoofd leren. Deze app heeft 24 oefeningen die je zo'n 144 veel voorkomende sterke werkwoorden laat trainen op drie manieren (kiezen, fout in de zin vinden, zelf schrijven). Een oefening begint met het tonen van het rijtje werkwoorden met de juiste vervoegingen. Deze app is ontwikkeld voor en met kinderen die moeite hebben met het vervoegen van werkwoorden in de verleden tijd en als voltooid deelwoord. Deze app ondersteunt kinderen met het aanleren van de vervoeging voor veel voorkomende werkwoorden.

Schermvoorbeeld van een oefening over medeklinkers en klinkers

Klinker of medeklinker

Om zwakke (regelmatige) werkwoorden goed te kunnen vervoegen heeft de app stap voor stap oefeningen om de kofschiptaxi regel te leren toepassen. De eerste oefening gaat over het leren begrijpen wat klinkers zijn en medeklinkers. Een eerste stap om de kofschip-regel te leren gebruiken.

De stam van het werkwoord

In deze oefening leer je de (ruwe) stam van het werkwoord te formuleren die je gaat gebruiken voor het vervoegen van de werkwoorden in de verleden tijd en als voltooid deelwoord.

Schermvoorbeeld van de "'t Kofschip"-regel
Schermvoorbeeld vervoegen van sterke werkwoorden

Onregelmatige werkwoorden

Naast regelmatige werkwoorden heb je natuurlijk ook onregelmatige werkwoorden (sterke werkwoorden). Deze moet je gewoon uit je hoofd leren. De app oefent je met 150 meest voorkomende sterke werkwoorden. Iedere keer zo'n 15 werkwoorden met drie oefeningen. Zodat je wekelijks een stukje van deze lijst met werkwoorden kan leren.

Schermvoorbeeld oefening over vervoegen van het voltooid deelwoord

Het voltooid deelwoord oefenen

Ook het voltooid deelwoord is niet altijd regelmatig. In drietal oefeningen leer je de onregelmatige werkwoorden vervoegen als voltooid deelwoord. Ook heeft de app oefeningen om het voltooid deelwoord van zwakke werkwoorden te formuleren. Daarnaast hebben we ook oefeningen waar zowel zwakke als sterke werkwoorden worden gebruikt. Bijvoorbeeld een oefening waar je zelf de foute werkwoorden in zinnen moet aangeven. Of in dit voorbeeld waarin je het hele voltooid deelwoord moet intypen.