Spelling M3

App icon Spelling app voor AVI M3

Ben je net begonnen met leren lezen en schrijven en wil je de eerste woordjes goed leren spellen? Dan is dit een leuke oefen-app. Deze app bevat op dit moment vier boekjes met ieder een spannend verhaal. Elk verhaal bevat 4 hoofdstukken met ieder 6 oefeningen waarin je de zogenaamde "medeklinker - klinker - medeklinker"-woorden kan oefenen. De oefeningen zijn opgedeeld in:

  • Leren lezen
  • Leren overschrijven van de woorden.
  • Woord flitsen.
  • Het invullen van klinkers in de MKM woorden. (bijv. a of aa)
  • Het hele woord leren schrijven.
  • Dictee over de woorden uit het verhaal.

Daarnaast heeft elk boekje ook drie dictee-toetsen, zodat je alle woordjes nog eens kan toetsen. Het leesniveau in deze app is AVI M3 (6 jaar met een half jaar leesonderwijs).

De app maakt gebruik van een speciaal Nederlands toetsenbord die alle klanken in de Nederlandse taal groepeert. Hierdoor leer je eenvoudig de lettercombinaties en de verschillen in klank. Ook leer je dan beter begrijpen hoe de combinaties van de letters in de woorden worden toegepast.

Schermvoorbeeld voor index pagina boekje optellen tot 100

Opzet van het boekje

Elk boekje in de app heeft een inhoudsopgave zodat je direct ziet welke oefeningen je nog moet doen. In elk hoofdstuk hebben ongeveer 16 woorden de nadruk in de oefeningen. Dit zijn voornamelijk medeklinker-klinker-medeklinker woorden. Waarbij de klinker een korte of een lange klinker is (bijv. e of ee). Eerst lees je de tekst zelfstandig hardop voor. in deze tekst staan de woorden die de nadruk hebben aangeven met een andere kleur. Na het lezen beginnen de oefeningen. Eerst leer je de woorden over te typen, daarna laten we kort het woord zien en moet je vervolgens het woord intypen. De oefeningen daarna leggen de nadruk op luisteren naar de woorden en vervolgens correct intypen. Tijdens deze oefenen maken je stap voor stap jezelf bekwaam met het opschrijven van de woorden tijdens een dictee.

Spelling begint met lezen

Daarom beginnen we altijd met een tekst waar de woorden een nadrukkelijke rol spelen. Hiernaast zie een voorbeeld van een stukje tekst. Het lezen gaat zin voor zin. Dus als je een zin hebt gelezen druk je op een knop om de volgende zin zichtbaar te maken. Heb je het verhaal helemaal gelezen dan kun je beginnen met de spelling oefeningen.

Scherm met een verhaaltje
Scherm met een voorbeeld van een MKM woord RAAM

Overtypen van het woord

De eerste stap van het aanleren van het woord is goed kijken naar het woord. Hoe vormen de letters de juiste klanken. Je ziet bijvoorbeeld dat e een ander kleur heeft dan ee. Op het moment dat je dit door hebt ga je begrijpen hoe MKM woorden in elkaar steken. De oefening hierna flitsen we het woord. Je moet dan nadat je het woord kort hebt gezien intypen zonder dat je het woord ziet. Dit is een eerste stap van het opschrijven van het woord.

voorbeeld van een scherm voor dictee

Spelling in de vorm van dictee

Na het leren opschrijven gaan we over tot het luisteren naar het woord. Je luistert naar een geluidsfragment waarin het woord wordt uitgesproken. Vervolgens type je het woord in. De luisteroefeningen beginnen eenvoudig door alleen de juiste letters te activeren op het toetsenbord en eindigen in het dictee waarbij je moet kiezen tussen alle letters.