Lettergrepen

icon van de app "Lettergrepen"

Deze app is ontwikkeld voor en met kinderen die moeite hebben met het opsplitsen van woorden in lettergrepen. De app legt op een eenvoudige manier de theorie uit in de vorm van instructiekaartjes en 7 oefeningen. Naast de 7 oefeningen bevat de app ook 4 toetsen waar je 200 moeilijke woorden leert opsplitsen in lettergrepen. De structuur van de app is in de vorm van een schrift zodat de oefeningen eventueel in een andere volgorde kunnen worden gemaakt. De app is ideaal ter ondersteuning van het voorbereiden van cito toetsen en sluit aan op het Nederlands onderwijs basisschool groepen 7, 8 en brugklas. De volgende onderwerpen worden in de app behandeld:

  • Wat zijn lettergrepen?
  • Twee-lettergrepen woorden opsplitsen.
  • Woorden met drie of meer lettergrepen opsplitsen.
  • Open en gesloten lettergrepen.
  • Lettergrepen gebruiken bij het afbreken van zinnen.
  • Lettergrepen gebruiken bij het samenstellen van woorden.
  • Uitzonderingen en regels bij het opsplitsen van woorden.
  • Vier toetsen samengesteld uit 200 moeilijke woorden
Schermvoorbeeld van de index van de lettergrepen app

Opzet van het boekje

Deze app bevat één boekje met 7 oefeningen en 4 toetsen. Je bladert door de app. De inhoudsopgave geeft een goed overzicht van de voortgang. Elke oefening begint met een korte uitleg van de theorie. De taalregels worden uitgelegd en je leert verschillende handigheidjes hoe je het beste de woorden kan opsplitsen. Ook heeft de app oefeningen waarmee je eerst begrijpen waarom lettergrepen zo belangrijk zijn in het goed leren schrijven en spreken van het Nederlands.

Een eenvoudig voorbeeld

Dit is een voorbeeld van een vraag uit de eerste oefening. We beginnen met eenvoudige woorden. Je luistert eerst naar het woord en samen met de uitleg geef je dan aan hoeveel lettergrepen een woord heeft.

Hoe splits je het woord Water
Hoe splits je het woord Bollen

Open of gesloten lettergrepen

Je oefent ook het aspect van open en gesloten lettergrepen. Dit is later van belang om achter te komen of je een woord schrijft met dubbele of enkele medeklinkers tussen de klinkers. Bij uitspreken weet je dan ook of de a-klinker voorafgaand een medeklinker uitspreekt als a of aa.

Schermvoorbeeld van een lettergrepen oefening. Kies het juiste woord.

De toetsen

Uit de officiële cito lijst voor woorden die een leerling in de brugklas moet kunnen lezen en schrijven hebben we 200 woorden geselecteerd. Iedere keer zie je vier mogelijke opdelingen in lettergrepen verschijnen. Kies vervolgens het woord die correct is opgedeeld in lettergrepen. Uiteraard krijg je ook uitleg over de vele uitzonderingen die de taal heeft.

Leidraad voor het opsplitsen van de woorden is het groene boekje van de Nederlandse taal.