Plus en Min

App icon van de plus en min app

Met deze app leer je eenvoudig de eerste beginselen van optellen en aftrekken van getallen. De app bevat 10 hoofdstukken met verschillende instructiepagina’s afgewisseld met 59 interactieve leeroefeningen. De structuur van de app is in de vorm van een schrift, zodat de oefeningen eventueel in een andere volgorde kunnen worden uitgevoerd. De app is ideaal ter ondersteuning van het leerproces in het beginnen met rekenen en sluit aan op het Nederlands basisonderwijs groepen 3 en 4. De volgende onderwerpen worden in deze app behandeld:

  • De getallenlijn.
  • Optellen en aftrekken tot 5.
  • Optellen en aftrekken met 5, 10, 15 en 20.
  • Optellen en aftrekken tot 20.
  • Splitsen.
  • Bussommen.
  • Optellen en aftrekken met tientallen.
  • Optellen en aftrekken tot 100.
Schermvoorbeeld oefenen van eenvoudige plussommen

De getallenlijn

In het eerste hoofdstuk wordt de getallenlijn uitgelegd. Wat is een getallenlijn? Een getallenlijn is een lijn waarop alle getallen in volgorde staan van laag naar hoog. Eerst wordt er geoefend met getallen tot 5 daarna uiteindelijk tot 20. Om het concept van getallenlijn goed te leren begrijpen krijg je eerst korte oefeningen om waarbij je iedere keer het getal moet toevoegen die op de lijn is weggelaten.

Splitsen van getallen

Om het concept van optellen en aftrekken van getallen te leren, hebben we een aantal oefeningen toegevoegd waarbij het een getal moet opsplitsen. De getallen die je dan krijgt zijn dan opgeteld het hoofdgetal.

Schermvoorbeeld oefening van splitsen van getallen
Voorbeeld van een uitleg over optellen en aftrekken

Splitsen met de trein

Zodra je het concept van getallen splitsen begrijpt gaan we rekenen met getallen boven de vijf. We gebruiken dan een trein waar we blokjes op de wagonmen moeten plaatsen. Op deze manier leer je dat 4+2 eigenlijk 5+1 is. Je leert dan rekenen in stapjes van 5. Zodra het automatisme erin zit zorgen we ervoor dat je de blokjes op de wagonnetjes niet meer kan tellen. Lukt je dan nog de sommen te maken dan kun je rekenen tot 10.

Schermvoorbeeld met een oefening "Bussommen"

Bussommen

We gaan verder met rekenen en hiervoor gebruiken we de zogenaamde bussommen. Bijv. Een bus rijdt weg met 20 passagiers erin. Eentje stapt bij de volgende halte in. Hoeveel passagiers zitten dan in de bus?