De tien tafels

App icon "De tien tafels" app

“De tien tafels”-app bevat in totaal 90 oefeningen waarmee je de tafels 1 t/m 10 kan leren. De oefeningen zijn gegroepeerd in tien boekjes waarbij iedere boekje acht oefeningen bevat over een specifieke tafel en afsluit met een test. Binnen een boekje zijn de oefeningen gerangschikt van eenvoudig tot moeilijk. Deze systematiek komt in elk boekje op dezelfde manier terug zodat het kind hieraan kan wennen en de daarop volgende boekjes gemakkelijker zelf kan doornemen. Door de opzet van de app in de vorm van een boekjes kan men altijd kiezen voor een andere volgorde voor het aanleren van de tafels. Naast deze app hebben we ook de app "Vermenigvuldigen tot 500", deze gaat verder dan de tafel van 10 en is meer geschikt voor kinderen die al een keer de tafels hebben aangeleerd en deze opnieuw willen herhalen.

Schermvoorbeeld van de index over de app met de tafel van 5

Opzet van het boekje

Binnen de app kun je een boekje van een specifieke tafel kiezen. We beginnen eerst met oefeningen waar de tafel wordt uitgelegd met appels. Vervolgens leer je de tafel in volgorde en daarna in willekeurige volgorde. Ook bevat elk boekje een oefening waar de tafelsom wordt uitgesproken en je de juiste oplossing zelf moet intypen.

De tafels leren in volgorde

Dit is een voorbeeld van een oefeningen waarbij je de tafel van 2 leert in volgorde. Je krijgt iedere keer vier keersommen te zien en vier antwoorden. Het doel is om de structuur van de antwoorden te leren herkennen en de volgorde van de uitkomsten binnen de tafels uit je hoofd te leren.

Schermvoorbeeld van de oefening met de tafel van 2
Schermvoorbeeld van de oefening met de tafel van 2

Losse sommen binnen de tafels

Ook leer je oefenen met sommen zonder dat je een verband ziet met andere sommen binnen de tafels.

Schermvoorbeeld van de oefening met de tafel van 6

Maak de som af

In deze oefening moet je soms de som afmaken om de juiste uitkomst kloppend te maken