Breuken en Figuren

App icon Breuken en figuren

Heb je net breuken gehad op school en begrijp je het concept niet zo goed? Dan is deze app voor jouw.
Met deze app leer je de basis van breuken, uitgelegd met behulp van figuren. Je leert eerst een breuk herkennen en je leert wat de noemer en teller van de breuk weergeven.
Zodra je het opschrijven van de breuk begrijpt, dan leer je met deze app rekenen met breuken tot 1. Dit doet de app middels leuke figuurtjes die de breuken voorstellen.

Als je alle oefeningen hebt afgerond met drie sterren, dan begrijp je het concept "breuken" en kun je plussommen en minsommen maken met breuken tot het getal 1.
Direct na afloop maar ook op een later tijdstip kan de leerkracht/ouder elke oefening nalopen en alle antwoorden terughalen in de vorm van schermafdrukken. Op deze manier is het eenvoudig om de oefening samen te evalueren. Doordat de resultaten gekoppeld zijn aan het iTunes account is deze app ook geschikt voor gebruik in de klas die gebruik maken van gedeelde iPads.

De app 'Breuken en figuren' heeft drie MagiWise boekjes veel met leuke oefeningen.

Opzet van de app

De app bestaat uit drie boekjes met ieder 7 tot 9 oefeningen met instructies. Zoals elk MagiWise boekje begint het boekje met een overzicht van alle oefeningen. De boekjes die je kan openen in deze app zijn:

De teller en de noemer

In dit boekje leer je de notatie die gebruikt wordt bij het opschrijven van breuken. Wat schrijf je boven de streep en wat schrijf je onder de streep. Aan de hand van figuurtjes legt deze app je het stapsgewijs uit en kan je met deze theorie oefenen totdat je het begrijpt.

Plussommen met breuken tot 1

Heb je de basis begrepen dan kun je beginnen met het oplossen van eenvoudige plussommen. Ook weer samen met de figuurtjes uit het boekje "De teller en de noemer". Als je alle oefeningen hebt doorlopen dan begrijp het optellen met breuken.

Minsommen met breuken tot 1

Naast het optellen leer je ook aftrekken van breuken. Dit vraagt iets meer verbeelding dan bij optellen maar ook hier leer je stapsgewijs deze theorie te gebruiken.

De teller en de noemer

In deze oefeningen leer je eerst de noemer van de breuk te herkennen. Als je dit goed begrijpt door het maken van alle oefeningen met drie sterren dan legt de app je uit wat de teller is van de breuk. Na deze theorie gaan we oefenen met het opschrijven van de breuk samen met leuke kleurrijke (soms vreemde) figuren. Het boekje sluit af met een test waarmee je kan laten zien dat je de breuknotatie begrijpt.

Plussommen met breuken

Breuken kun je met elkaar optellen. Voor je gevoel zal je dit vreemd vinden echter samen met de figuurtjes ga je dit ontdekken. Je zult zien dat het optellen van breuken net zo makkelijk is als het optellen van figuren. Uiteindelijk kun je laten zien dat je breuken kan optellen. We gaan niet verder dan het getal 1, omdat je eerst het concept van rekenen met breuken goed moet kunnen begrijpen voordat we hele getallen erbij zetten.

Minsommen met breuken

Als je breuken kan optellen dan kun je ze natuurlijk ook van elkaar aftrekken. Echter dit gaat op een iets andere manier. Hoe dit moet, leer je in dit boekje. Eerst gaan we rekenen met figuren en langzamerhand komen daar de breuken erbij. Uiteindelijk leer je rekenen zonder de figuren. Ook hier gaan we niet verder dan tot het getal 1.

Heb je alle drie boekjes afgerond met drie sterren dan heb je het leerdoel "Rekenen met eenvoudige breuken" bereikt.