Dit is het icoontje van de app "Kommagetallen & breuken" van Magiwise.

Kommagetallen en breuken app

Leer rekenen met decimalen.

Ontdek de app "Kommagetallen en breuken" hier in de App Store.
Ontdek de app "Kommagetallen en breuken" hier in de Google Play

Sommen met decimalen

Dit is een lastig onderwerp en veel kinderen vinden dit moeilijk. Deze app helpt kinderen en volwassenen te begrijpen hoe je kan rekenen met getallen met cijfers achter de komma. Je zult in staat zijn om kommagetallen op te tellen, van elkaar af te trekken, maar ook breuken omzetten in kommagetallen zodat je die kan gebruiken in plussommen en minssommen.

Met deze oefening leer je getallen met decimalen plaatsen op de getallenlijn.

De getallenlijn met kommagetallen

Als eerste moet je de kommagetallen goed kunnen plaatsen naast de bekende gehele getallen. Bijvoorbeeld welke tienden bestaan tussen het getal 1 en 2? Hoe schrijven we de kommagetallen op? De lessen in dit onderdeel helpen je om dit te begrijpen.

Welk getal met decimalen is het hoogst?

Decimalen leren vergelijken met elkaar

Welke decimalen zijn hoger dan anderen? We leren je de waarde van een getal met tienden en honderdsten te herkennen.

In deze oefening leer je getallen met decimalen kolomsgewijs optellen.

Kommagetalen met elkaar optellen

De eerste oefening legt je met de getallenlijn uit hoe je decimalen bij elkaar kan optellen. De volgende stap is om ze te kunnen optellen in de standaard horizontale somnotatie. Tenslotte, leer je om grote decimalen (met veel cijfers) bij elkaar op te tellen door middel van een verticale somnotatie.

In deze oefening leer je kommagetallen kolomsgewijs van elkaar af te trekken.

Kommagetallen in minsommen

Nadat je het optellen onder de knie hebt, leer je decimalen van elkaar af te trekken. De lessen beginnen eenvoudig met de getallenlijn, maar eindigen wederom met het aftrekken van decimalen door middel van de verticale somnotatie.

In deze oefening leer je getallen met decimalen te delen door 10, 100 en 1000.

Vermenigvuldigen en delen van decimalen

In dit hoofdstuk richten we ons op de vraag hoe je decimalen kan vermenigvuldigen en delen met 10, 100 of 1000. Het idee hierachter is om een beter begrip van decimalen te krijgen met in het bijzonder de positie van de komma in het getal. Het gedeelte achter de komma stelt een tiende, een honderdste of een duizendste deel voor. Het is noodzakelijk om dit concept goed te leren begrijpen voordat we beginnen met het mixen van kommagetallen met breuken.

Met deze oefening leer je breuken op te tellen door middel van komma notatie.

Kommagetallen en breuken in één som

Kommagetallen en breuken hebben iets gemeenschappelijks, namelijk dat ze beide een gedeelte van een getal vertegenwoordigen. De helft kun je zowel uitdrukken in een kommagetal (0,5) en als een breuk (1/2). In dit laatste deel leer je hoe je een breuk kan omzetten in een kommagetal. Zodra je dit kan, kun je eenvoudig breuken samen met kommagetallen optellen of van elkaar aftrekken.
Tenslotte kun je de kennis zelf testen met vijf toetsen die beschikbaar zijn tijdens de lessen en helemaal op het einde.

Wil je meer weten hoe je leert rekenen met decimalen met deze app?

Deze promotievideo toont een overzicht van de oefeningen en geeft een goed beeld hoe je kan oefenen met de kommagetallen op je tablet.

Bekijk hier oefenen met kommagetalen met deze app.

Klaar om te beginnen?

Koop de app in jouw App store!