Dit is het app icoontje van "Spelling 1"

Spelling 3 app

Spelling oefenen groep 3

Ontdek de app in de App store hier.
Ontdek de app in de Google Play hier.

Wil je spelling oefenen met MKM woorden?

Dan is dit een leuke oefen-app. Deze app bevat op dit moment twaalf oefenboekjes met ieder een spannend verhaal of oefeningen met specifieke klanken. Je oefent deze woorden te spellen in groepjes waarbij de klank in de woordjes vaak gelijk zijn. De oefeningen zijn geschikt voor kinderen in de onderbouw van de basisschool (vanaf 6 jaar).

Spelling oefenen doe je het beste met een leuke leermethode die je ook vaak gebruikt in de klas. In deze app zijn de oefeningen ook op deze manier ingedeeld. Eerst leer je ze goed te lezen en herkenen, daaropvolgend leer je de woorden goed opschrijven. Tenslotte oefen je stapsgewijs de spelling door te luisteren naar de woorden en ze uit je hoofd op te schrijven. De volgende onderwerpen komen iedere keer terug in elk boekje:

  • Leren lezen
  • Leren overschrijven van de woorden
  • Woorden flitsen
  • Het invullen van ontbrekende letters in de woorden
  • Het hele woord leren schrijven
  • Dictee over de woorden uit het boekje

Veel spellingspelletjes bevatten geen duidelijke leermethode en daarom is het aanleren van de spelling van woorden bij deze apps minder effectief. Ze richten zich voornamelijk op het uit je hoofd leren van woorden. Goed leren spellen in het Nederlands is helaas niet gewoonweg het uit je hoofd leren van de woorden. Met deze app van Magiwise waarbij we ook gebruik maken van de ingebouwde stem van de tablet, hopen we het aanleren van de spelling te verbeteren en heb je de spelling zo onder de knie.

Naast de leermethode maakt de app ook gebruik van een speciaal ontwikkeld toetsenbord. Je kan kiezen voor een indeling volgens qwerty, maar ook een indeling op alfabetische volgorde is mogelijk. Met name voor kinderen in de onderbouw is de alfabetische volgorde vaak handiger, omdat ze vaak nog niet veel computerervaring hebben en de letters alfabetische leren in de klas. Daarnaast bevat het toetsenbord ook alle klankencombinaties. Doordat je nu het verband ziet tussen de klanken en de letters, leer je de woorden ook goed opbouwen en begrijp je de structuur van de Nederlandse spelling sneller.

Lees de woorden eerst met eenvoudige zinnen.

Spelling oefenen begint met lezen

Daarom lees je eerst een tekst waarin de oefenwoorden een nadrukkelijke rol in spelen. Het lezen gaat zin voor zin, dus als je een zin hebt gelezen druk je op een knop om de volgende zin zichtbaar te maken. Zodra je het verhaal helemaal hebt gelezen, kun je beginnen met de spellingoefeningen.

tik het woord over met de juiste lettercombinaties.

Het woord overtypen

De eerste stap tijdens het leren van het woord is goed kijken naar het woord. Hoe vormen de letters de juiste klanken. Je ziet bijvoorbeeld dat e een ander kleur heeft dan ee. Op het moment dat je dit door hebt ga je begrijpen hoe MKM woorden in elkaar steken.

Je ziet één seconde het woord. Tik het woord vervolgens in.

Woorden flitsen

In de volgende oefening flitsen we eerst het woord. Je moet dan, nadat je het woord kort hebt gezien, intypen zonder dat je het woord ziet. Dit is een eerste stap van het opschrijven van het woord.

Vul de ontbrekende klinkers in het woord.

Maak het woord kompleet

Eerst luister je naar het woord en vul je vervolgens de juiste klinker in het woord. Door te luisteren leer je of het bijvoorbeeld a of aa moet zijn.

In dit voorbeeld zet je de letters in de juiste volgorde.

Letters in de juiste volgorde zetten

In deze oefening luister je weer eerst naar het woord en vervolgens tik je het woord in door gebruik te maken van de  actieve letters op het toetsenbord.

Ook het dictee ontbreekt niet in deze app.

En dan is het tijd voor het dictee

Je krijgt dan alle vijftien woorden uit het oefendeel nogmaals te horen. Je luistert naar de zin met het woord en je tikt vervolgens het woord in.

Je oefent ook de klanken in de mom woorden goed te gebruiken.

Welk woord is juist?

De Nederlandse taal kent verschillende lettercombinaties met dezelfde klank. Die moet je simpelweg gewoon uit je hoofd leren. Deze app bevat oefeningen waarbij de meeste mkm-woorden aan bod komen.

Hier kies je het boekje waarmee je wilt oefenen.

Twaalf boekjes met alle mkm-woorden

Naast boekjes met schrijfoefeningen met verhaaltjes, bevat de app ook boekjes waarin je één specifieke klank kan oefenen. 

Wil je oefenen met medeklinker-klinker-medeklinker woorden en met de verschillende klankcombinatie?

Deze promotievideo toont een overzicht van de oefeningen en geeft een goed beeld hoe je kan oefenen met de mkm woorden op je tablet.

Bekijk het filmpje over deze app hier.

Klaar om te beginnen?

Koop de app veilig in de App store!