Topografie Nederland

App icon "Topografie Nederland"

Nederland heeft twaalf provincies weet jij ze allemaal? Weet je ook de hoofdsteden van elke provincie? In dit digitaal werkboekje maak je kennis met de Topografie van Nederland met behulp van tien oefeningen en twee toetsen.

In groep 5 en 6 begin je met de topografie van Nederland. Je leert dat Nederland bestaat uit twaalf provincies en je leert de belangrijkste plaatsen aan te wijzen op de kaart. Ook leer je de plaatsnamen goed opschrijven zonder fouten. Dit werkboekje bevat de volgende zeven onderwerpen:

  • De dertien hoofdsteden
  • Plaatsen in Zuid-Nederland
  • Plaatsen in West-Nederland
  • Plaatsen in Oost-Nederland
  • Plaatsen in Noord-Nederland

Naast het aanwijzen op de kaart hebben we ook oefeningen toegevoegd die een focus hebben op het goed kunnen spellen van de plaatsnamen. Vaak leren we wel de plaatsen aanwijzen maar vergeten we hoe de plaatsen worden opgeschreven. Het werkboekje sluit af met twee toetsen waar alle namen nogmaals door elkaar worden getoetst. Deze keer wordt de feedback op het einde van de oefening gegeven.

Opzet van het boekje

De app begint met een overzicht van alle oefeningen. Vervolgens leer je eerst de provincies, hoofdsteden en daarna tenslotte de kleinere steden. De app heeft 15 verschillende oefeningen met uitleg en 2 toetsen.

De provincies en hoofdsteden

Tijdens de oefening zie je eerst de kaart van Nederland, vervolgens krijg je vragen over de kaart en moet je de juiste naam in het lichtblauwe blokje plaatsen.

Schermvoorbeeld oefening kaart van Nederland
Schermvoorbeeld oefening kaart van Zuid-Nederland

Oefenen met plaatsen

Deze oefening leert je waar de verschillende plaatsen zich bevinden op de kaart. De kaarten zijn ingedeeld in Zuid-Nederland, West-Nederland, Oost-Nederland en Noord-Nederland. De lijst met steden is gelijk aan de lijst die veel scholen gebruiken in hun lesmateriaal.

Schermvoorbeeld oefening kaart van Zuid-Nederland

De spelling van de plaatsen oefenen

Het is natuurlijk ook belangrijk dat je de namen goed weet te schrijven. In deze oefeningen krijg je alle steden nog een keer zoals de vorige oefening maar moet je dit keer de juiste gespelde naam kiezen. Beste lastig omdat soms de namen wel heel erg op elkaar lijken. Daarnaast hebben we ook een oefening waarbij je de naam moet intypen met het toetsenbord.