De tafel van negen uit mijn hoofd leren.

door | feb 9, 2020 | rekenen

De tafel van negen leren is niet moeilijk als je maar de trucjes weet om het juiste antwoord te vinden. Je kan het antwoord van elke keersom met negen vinden door gebruik te maken van je tien vingers of met een eenvoudige rekentruc.

 

Het trucje met je vingers tellen

Het eerste foefje is een teltrucje en is als volgt: eerst buig je de vinger waarmee je negen wilt vermenigvuldigen, tel hierbij vanaf links om tot de juiste vinger te komen. Daarna tel je alle vingers links van de gebogen vinger. Je vindt dan het eerste cijfer van het antwoord. Vervolgens is het tweede getal van het antwoord gelijk aan het aantal vingers rechts van de gebogen vinger.

Bijvoorbeeld: Hoe reken je 4×9 uit?

Je buigt nu de vierde vinger tellend vanaf links. Dit is als het goed is de wijsvinger van je linkerhand. Ik tel dan drie vingers links van de wijsvinger en 6 vingers rechts van de wijsvinger. Het juiste getal is dan: 36. 4×9=36.

Als je niet met vingers wilt werken, kun je ook gewoon tien streepjes zetten op een papiertje en vervolgens tel je vanaf links tot het juiste streepje waarmee je wilt vermenigvuldigen met negen. Daarna tel je het aantal streepjes links en rechts van dit streepje en je hebt het antwoord.

 

Foefje met rekenen

Een andere handigheidje is een rekentrucje met minsommen en gaat als volgt: Eerst reken je het eerste cijfer uit door het getal waarmee je wilt vermenigvuldigen af te trekken met één. Daarna is het tweede getal gelijk aan 10 min het getal waarmee je wilt vermenigvuldigen.

Een rekenvoorbeeld met 6×9

Het eerste getal is dus 6-1 en is gelijk aan 5. Het tweede getal is dan 10-6 en dit is gelijk aan 4. De uitkomst van 6×9 is dan gelijk aan 54.

 

Denk hierbij dat deze trucjes alleen op gaan bij de eerste tien vermenigvuldigen met 9. Bij hogere getallen dien je het getal, waarmee je met negen vermenigvuldigt, eerst nog te splitsen en vervolgens de antwoorden op te tellen. Hoe dit te werk gaat, leg ik je uit in mijn blog: “rekenen met hogere tafels”.

Meer trucjes om de tafeltjes uit je hoofd te leren vind je in onze leuke app “Tafeltjes & Appeltjes”. Met deze app leer je alle trucjes om de eerste twaalf tafeltjes snel uit je hoofd te leren. Deze app heeft verschillende leuke en leerzame rekenoefeningen, waarmee je de tafeltjes op school zo uit je hoofd kan opnoemen.

Leer de eerste tien tafels met deze leuke app.

Rekenen
Tafeltjes & Appeltjes

€ 3,49*
Leren klokkijken groep 4

Leren klokkijken groep 4

Tijdens de lessen “leren klokkijken groep 4” (“klokkijken leergang 2” in België) begin je een ontdekkingsreis in de wereld van rekenen met de tijd. Op school leer je eerst de klok in kleine stapjes lezen. Dan de klok met cijfers en tenslotte leer je rekenen met de...

Lees meer
Spelling oefenen groep 3

Spelling oefenen groep 3

In deze blog gaan we dieper in op "spelling oefenen groep 3". In groep drie van de basisschool in Nederland (leergang 1 in België) wordt een begin gemaakt met het leren schrijven van eenvoudige woorden. Iedereen kent nog wel het bekende rijtje ‘boom, roos en vis’ uit...

Lees meer
Rekenen met breuken oefenen

Rekenen met breuken oefenen

Rekenen met breuken oefenen al veel kinderen met onze app Breuken & Figuren op hun iPad  Deze app speciaal gemaakt voor kinderen in groep 4-5 van de basisschool legt het concept uit hoe je breuken kan opstellen, breuken eenvoudig kan optellen en breuken kan...

Lees meer

Zin om te beginnen?

Bekijk gerust onze apps op deze site. Elke app heeft haar eigen pagina met meer gedetailleerde informatie inclusief filmpjes. Ga naar het overzicht met alle MagiWise apps en kies je favoriete onderwerp.

Als je nog vragen hebt, stel ze gerust via onze contactpagina.

Bekijk ons aanbodNeem contact op