Info

Categorie:
Rekenen - Getallen

Doelgroep:
Vanaf groep 3 t/m 4

Werkt op:
iPad, iPhone 4,5,6,6+,7,7+
met IOS 7.0 of hoger

Leerdoel:
het leren begrijpen wat getallen zijn en hoe je ze moet opschrijven.

Beschikbaar in het abonnement?
Ja

naar de app-store >

naar reken-apps >

De tien tafels

“De tien tafels”-app bevat in totaal 90 oefeningen. De oefeningen zijn gegroepeerd in tien boekjes waarbij iedere hoofdstuk acht oefeningen bevat en afsluit met een test. Binnen een boekje zijn de oefeningen gerangschikt van eenvoudig tot moeilijk. Deze systematiek komt in elk boekje op dezelfde manier terug zodat het kind hieraan kan wennen en de daarop volgende boekjes gemakkelijker kan oefenen. Door de opzet van de app in de vorm van een boekje kan men altijd kiezen voor een andere volgorde voor het aanleren van de tafels.

 

In de app bevindt zich op de tweede pagina een interactieve inhoudspagina waar alle oefeningen zichtbaar zijn met een kleurcodering. De witte oefeningen moeten nog gedaan worden. De gele oefeningen zijn afgesloten met fouten en moeten nogmaals gedaan worden. De groene oefeningen zijn foutloos afgerond. Het doel is om alle blokjes groen te krijgen.

Tijdens de bouw van deze app hebben we gezien dat veel kinderen graag gewoon kort sommen willen oefenen en dit het liefst in de vorm van spel waarbij tijd niet echt een grote rol speelt. Daarom is de opzet van de oefeningen heel simpel zonder ingewikkelde spelelementen en zonder dat het kind nerveus wordt doordat er een tijd loopt.

 

Je zult zien naarmate de oefeningen vorderen gaat de snelheid van het oplossen vanzelf omhoog. De eerste oefeningen zijn meer gericht om de sommen te leren, naarmate je meer oefeningen doet gaan de oefeningen zich richten in het herhalen van de sommen in verschillende volgorden.

 

Ook zijn de oefeningen niet te groot. Hierdoor kun je dagelijks korte momenten het kind laten oefenen. In de praktijk duurt een oefening tussen de 5 en 10 minuten. Hierdoor is de app zeer geschikt om thuis en/of op school de tafeltjes kort te oefenen, zodat het leereffect verdeeld kan worden gedurende een week en het oefenen toch leuk blijft voor het kind.

 

Na afloop van het maken van een oefening kan de ouder samen met het kind de oefening nalezen. Eventuele fouten kunnen dan doorgenomen worden. Deze uitkomsten zijn oproepbaar direct na het doen van de oefening maar ook later wanneer bijvoorbeeld de app is afgesloten geweest.

 

 

 

De oefeningen

Deze app bevat 10 boekjes. Elke tafel wordt in een apart boekje behandeld. Elk boekje bestaat uit 8 oefeningen en 1 toets.

 

Opzet van het boekje

Binnen de app kun je een boekje van een specifieke tafel kiezen. We beginnen eerst met oefeningen waar de tafel wordt uitgelegd met appels. Vervolgens leer je de tafel in volgorde en daarna in willekeurige volgorde. Ook bevat elk boekje een oefening waar de tafelsom wordt gesproken en moet je de juiste oplossing invullen.

 

De tafel leren in volgorde

Dit is een voorbeeld van de tafel 2 leren op volgorde.

Losse sommen

Ook leer je oefenen met sommen zonder dat je een verband ziet met andere sommen.

 

Maak de som af

In deze oefening moet je soms de som afmaken om de juiste uitkomst kloppend te maken.

 

Individueel onderwijs op je tablet
MagiWise ontwikkelt hiervoor leuke en leerzame apps voor op tablets in de klas en thuis op de bank.

© 2017 MagiWise. Alle rechten voorbehouden.

Alle MagiWise apps op een rijtje
Alle MagiWise apps op een rijtje
Alle MagiWise apps op een rijtje

 

Bekijk voor meer informatie onze website op een breder scherm.